Lainaa ilman luottotietoja

Luottotiedot ovat yksityishenkilön taloudellista tilannetta sekä maksukykyä kuvaavia tietoja, jotka tarkastetaan aina lainan hakemisen yhteydessä.

Lainan suuruus
{{ computedAmount }}
{{ currency(minAmount) }}
{{ currency(maxAmount) }}
Etunimi ei voi olla tyhjä.
Sukunimi ei voi olla tyhjä.
{{ errors.puhelin }} Virheellinen puhelinnumero. Täytä puhelinnumero ilman maakoodia.
{{ errors.email }} Virheellinen sähköpostiosoite. Tarkista, että sähköpostiosoitteesi on oikein täytetty.
{{ item }}
Lainan hakeminen on maksutonta eikä se sido mihinkään.

Luottotietojen kunnossa oleminen on tärkeää ja edellytys monelle arkiselle asialle. Tiedoissasi näkyvä maksuhäiriömerkintä voi vaikeuttaa lainan saamisen lisäksi esimerkiksi asunnon vuokraamista sekä vakuutusten ja puhelinliittymien hankkimista.  Netistä haettavien kulutusluottojen sekä pikavippien saaminen ilman luottotietoja voi olla hankalaa. Edellytyksenä lainalle ilman luottotietoja on, että aiemmat laskusi on hoidettu kuntoon.

1. Täytä hakemus
Aloita täyttämällä pyydetyt tiedot. Nopeimmillaan tämä vie vain minuutin.
2. Kilpailutamme pankit puolestasi
Kilpailutamme puolestasi yli 30 eri lainantarjoajaa. Nopeasti ja ilmaiseksi. Hakemus ei sido sinua mihinkään.
3. Valitse paras
Saat henkilökohtaiset lainatarjouksesi 24h sisällä, ensimmäiset jo minuutin sisällä. Sinä valitset itsellesi sopivimman!

Luottotietorekisteri

Luottotietoja ylläpitävät luottotietorekisterit, joista voit pyytää otteen omista luottotiedoistasi. Luottotietorekistereitä ovat Suomen Asiakastieto Oy sekä Bisnode Oy. Voit tarkistaa omat luottotietosi näistä rekistereistä maksutta kerran 12 kuukaudessa. Useammin suoritetut tarkastukset ovat maksullisia. Bisnodelta luottotietoraportin saaminen kustantaa 9,90€ ja Suomen Asiakastiedolta 19,95€. Mahdollinen maksuhäiriömerkintä voi näkyä joko molemmissa tai vain toisessa rekisterissä.  

 

Luottotietojen tarkistaminen

Omat luottotiedot voi tarkistaa helposti Suomen Asiaksatieto Oy:ltä tai Bisnode Oy:ltä. Kannattaa kuitenkin huomioida, että mahdollinen maksuhäiriömerkintä voi näkyä joko molemmissa tai vain toisessa luottotietorekisterissä. Omien tietojen saaminen luottotietorekisteristä onnistuu helposti, mutta siihen vaaditaan tarkka tunnistautuminen. Luottotiedot voi tarkistaa kätevästi yritysten nettipalveluista, mutta tiedot ovat saatavilla myös perinteisesti postilla tai sähköpostilla. Luottotietorekisterin tiedoista voit tarkistaa esimerkiksi kauanko rekisterissä näkyvät maksuhäiriömerkinnät ovat vielä voimassa, mistä ne ovat peräisin ja kenelle tietoja on luovutettu. Lisäksi tiedoista selviää, onko maksuhäiriömerkinnän aiheuttanut velka jo maksettu vai edelleen maksamatta. Mikäli sinulla ei ole maksuhäiriömerkintää, ei rekisterissä luonnollisesti löydy mitään tietoja. Myös erilaiset yritykset kuten Lainako ja muut luotonantajat tarkistavat luottotietosi automaattisesti rekisteristä ennen lainan tai esimerkiksi vakuutuksen tai puhelinliittymän myöntämistä. Luottotietojen tarkistamisella yritykset saavat tärkeitä lisätietoja esimerkiksi asiakkaan maksukyvystä. Lainayhtiöt myös ehkäisevät ylivelkaantumista tarkistamalla asiakkaan luottotiedot ennen lainan myöntämistä. Tällä toimenpiteellä pyritään varmistamaan lainanhakijan maksukyky sekä -käyttäytyminen, jotta voidaan olla varmoja siitä, että henkilön taloudellinen tilanne on sellainen, että hänellä on valmiudet maksaa laina takaisin sovitusti. Useimmat luotonantajat tekevät luottotietojen tarkistuksen automaattisesti ennen lainan myöntämistä. 

 

Maksuhäiriömerkintä

Merkintää luottotiedoissa kutsutaan maksuhäiriömerkinnäksi. Mikäli luottotietorekisteriotteessasi näkyy maksuhäiriömerkintä, olet menettänyt luottotietosi. Luottotietojen menettäminen voi olla este luoton tai vakuutusten saamiselle, puhelinliittymän avaamiselle tai asunnon vuokraamiselle. Käytännössä maksuhäiriömerkintä tarkoittaa sitä, että olet jättänyt laskun/laskuja maksamatta tai ylivelkaantunut. Maksuhäiriömerkintä tarkoittaa, että olet laiminlyönyt pitkittyneesti sinulle osoitettuja maksuja, eli olet maksukyvytön. Maksuhäiriömerkintä ei synny hetkessä, eikä yhden maksumuistutuksen saaminen tai laskun maksaminen myöhässä vielä aiheuta maksuhäiriömerkintää eli luottotietojen menettämistä. Maksuhäiriömerkinnän syntyminen edellyttää toistuvia maksujen myöhästymistä, ja lisäksi luottotietojen menettämisestä ilmoitetaan sinulle henkilökohtaisesti ennen maksuhäiriömerkinnän rekisteröimistä luottotietorekisteriin. Kulutusluottojen maksamatta jättäminen tekee pienen poikkeuksen maksuhäiriömerkinnän syntymiseen, sillä kulutusluottoja myöntävillä yhtiöillä on oikeus ilmoittaa maksuhäiriöstä suoraan luottotietorekisteriin luoton tai lainan maksun ollessa yli 60 päivää myöhässä. Yleisesti ottaen maksuhäiriömerkintä säilyy tiedoissasi kahdesta viiteen vuoteen. 

 

Maksuhäiriömerkinnän välttäminen

Maksuhäiriömerkinnältä välttyminen on käytännössä yksinkertaista. Se onnistuu pitämällä talous tasapainossa, eli tulot ja menot sopivassa suhteessa, jotta laskujen ja muiden maksujen maksaminen ajallaan on käytännössä mahdollista. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää sellaisten laskujen maksamiseen, joista on jo mahdollisesti saanut maksumuistutuksen. Myös kulutusluottojen kuten pikavippien, luottokorttien sekä osamaksujen maksaminen ajallaan on ensiluokkaisen tärkeää, sillä kulutusluottoja myöntävillä yhtiöillä on oikeus ilmoittaa maksuhäiriöstä suoraan luottotietorekisteriin maksun ollessa yli 60 päivää myöhässä. Luottotietomerkinnältä voit välttyä säästämällä niin sanottua puskurirahastoa, jonka voimin saat taloutesi tasapainoon yllättävissäkin tilanteissa. Lisäksi on tärkeää maksaa laskut ajallaan. Mikäli huomaat taloutesi olevan epätasapainossa, ja laskujen maksamisen olevan hankalaa tai mahdotonta, kannattaa olla hyvissä ajoin yhteydessä laskun lähettäneeseen yritykseen ja sopia laskujen maksamiselle aikataulu. Useat velkojat sovittelevat laskutusasioita mielellään, jotta sinä vältyt maksuhäiriömerkinnöiltä sekä luottotietojen menettämiseltä. 

 

Kuinka kauan maksuhäiriömerkintä on luottotietorekisterissä?

Maksuhäiriömerkintä näkyy tyypillisesti luottotietorekisteriotteessasi 2-3 vuotta. Luottotietojen palautumiseen menevä aika riippuu pitkälti siitä, mistä syystä olet luottotietosi menettänyt eli saanut maksuhäiriömerkinnän. Toistuvista maksuhäiriömerkinnöistä merkintäaika voi pidentyä jopa kahdella vuodella. Luottotietojen palautumista voit nopeuttaa maksamalla velan pois nopeammassa aikataulussa. Mikäli haluat maksaa velkasi pois nopeammin, voit ilmoittaa siitä Suomen Asiakastieto Oy:lle tai Bisnode Oy:lle nopeuttaaksesi luottotietojen palautumisen prosessia. Aiottua aiemmin pois maksettu velka ei automaattisesti poista maksuhäiriömerkintää tiedoistasi, mutta nopeuttaa luottotietojen palautumista. Luottotietojen puhdistaminen on aikaa vievä prosessi, ja maksuhäiriömerkinnän syntyminen on aina ikävä tilanne, joka kertoo maksukyvyttömyydestä ja ylivelkaantumisesta. 

 

Lainaa ilman luottotietoja

Vakuudettoman lainan saaminen ilman luottotietoja on käytännössä melkein mahdotonta. Useat lainaa myöntävät yhtiöt vaativat luottotiedottomalta henkilöltä lainan saamiseksi vakuuksia. Luottotiedottomana on siis äärimmäisen tärkeää punnita, tarvitseeko todella lainaa ja onko kykenevä maksamaan lainan pois. Luottotiedoton voi lainaamalla ajautua helposti ylivelkaantumiseen, joten oman taloudellisen tilanteen punnitseminen on ensiluokkaisen tärkeää. Ennen uuden lainan ottamista kannattaakin maksaa edelliset velat pois ja pyrkiä tasapainottamaan taloutensa niin, että tulot ja menot ovat sopivassa suhteessa, jotta et velkaannu lisää ja onnistut palauttamaan luottotietosi.  Pikaluotto ei välttämättä ole paras keino parantaa omaa taloudellista tilannetta, joten uuden velan ottamisen sijaan tärkeämpää olisi keskittyä luottotietojen palauttamiseen. Mikäli tilanteesi todella vaatii lainan luottotietojen puuttumisesta huolimatta, kannattaa varautua siihen, että lainan saamiseksi tarvitset vakuuksia tai takaajan.

 

Usein kysyttyä

Mistä voin tarkistaa luottotietoni?

Omien luottotietojen tarkistaminen onnistuu helposti ja nopeasti Suomen Asiakastieto Oy:n sekä Bisnode Oy:n ylläpitämistä luottotietorekistereistä. Omien tietojen tarkastaminen onnistuu maksutta kerran 12 kuukaudessa, mutta useammin tapahtuvista tarkastuksista peritään maksu.

 

Mihin luottotietojen menettäminen vaikuttaa?

Luottotietojen menettäminen eli maksuhäiriömerkintä voi vaikeuttaa esimerkiksi asunnon vuokraamista, vakuutusten tai kulutusluoton saamista sekä puhelinliittymän avaamista. 

 

Kuinka voin ehkäistä maksuhäiriömerkinnän muodostumisen?

Maksuhäiriömerkinnän muodostumisen voit estää yksinkertaisesti maksamalla laskut ajoissa. Oman talouden suunnittelu ja tasapainottaminen on tärkeää, jotta menosi ja tulosi ovat suhteessa keskenään. Säästämällä rahaa esimerkiksi puskurirahastoon vältyt yllättäviltä tilanteilta, joissa elämässäsi ilmaantuu äkillinen rahantarve. Tällaisia tilanteita voivat olla esimerkiksi auton, pesukoneen tai television hajoaminen äkillisesti. 

 

Laskuni on myöhässä ja sain maksumuistutuksen, onko minulla nyt maksuhäiriömerkintä?

Ei ole! Yksittäisen laskun maksaminen myöhässä tai yhden maksuhäiriömerkinnän saaminen ei vielä aiheuta luottotietojen menettämistä eli maksuhäiriömerkinnän saamista. Maksuhäiriömerkinnän muodostuminen edellyttää laskujen toistuvaa laiminlyöntiä. Poikkeuksen tähän tekevät kulutusluotot kuten luottokortit, pikavipit ja osamaksut joita myöntävillä yhtiöillä on oikeus ilmoittaa maksuhäiriöstä suoraan luottotietorekisteriin yksittäisen maksun viiveen ollessa yli 60 päivää.

 

Kuinka voin palauttaa luottotietoni?

Luottotietojen palauttaminen on aikaa vievä prosessi. Maksuhäiriömerkintä näkyy luottotiedoissasi 2-3 vuotta, ja mikäli edellisen maksuhäiriömerkinnän vielä näkyessä tiedoissasi laiminlyöt uudelleen maksuja ja saat uuden maksuhäiriömerkinnän, voi merkintäaika pidentyä jopa kahdella vuodella. Luottotietojen palauttamisen prosessia voit mahdollisesti nopeuttaa maksamalla velan pois nopeammassa aikataulussa. Tällaisessa tilanteessa ole yhteydessä Suomen Asiakastieto Oy:n tai Bisnode Oy:n asiakaspalveluun.

 

Voiko lainaa saada ilman luottotietoja?

Vakuudettoman lainan saaminen ilman luottotietoja on hankalaa. Useissa tapauksissa luottotiedoton katsotaan lainan saamisen kannalta käytännössä maksukyvyttömäksi, ja lainan saamiseksi pankit vaativat luottotiedottomalta henkilöltä vakuuksia tai takaajan. Lisäksi luottotiedottoman täytyy todistetusti olla muuttanut maksukäyttäytymistään ja lisäksi hänellä tulee olla säännölliset tulot ja hyvä taloudellinen tilanne.

 

Asiakaspalvelu

Lainakon verkkosivuilta löydät kattavasti tietoa erilaisista kulutusluotoista sekä kulutusluottojen saamiseen vaikuttavista tekijöistä kuten luottotietojen menettämisestä eli maksuhäiriömerkinnästä. Lisäksi löydät kätevästi verkkosivujemme Asiakaspalvelu-kohdasta vastaukset yleisimpiin lainoja koskeviin kysymyksiin, kuten ”kuka voi hakea lainaa?”, ”paljonko lainaa voin hakea?”, ”milloin saan rahat tililleni?” sekä ”voiko lainan maksaa aiottua nopeammin pois?”. Mikäli näistä vastauksista huolimatta sinulla on edelleen kysyttävää koskien lainahakemusta, autamme sinua mielellämme! Lainakon ammattitaitoinen tiimi koostuu rahoitusalan ammattilaisista. Asiakaspalvelumme palvelee sähköpostitse info@lainako.fi tai puhelimitse 09-31585307. 

 

Yhteenveto

Luottotiedot kuvaavat henkilön maksukykyä. Toistuvasti maksujaan laiminlyövälle, mahdollisesti ylivelkaantuneelle henkilölle voidaan kirjata merkintä luottotietorekisteriotteeseen. Tätä kutsutaan maksuhäiriömerkinnäksi, joka tarkoittaa sitä, että olet menettänyt luottotietosi. Luottotietojen menettäminen ei kuitenkaan tapahdu hetkessä, eikä yhdestä maksumuistutuskirjeestä tai myöhässä maksetusta laskusta kannata vielä hätääntyä.  Maksuhäiriömerkintä tarkoittaa, että olet laiminlyönyt pitkittyneesti sinulle osoitettuja maksuja, eli olet maksukyvytön. Pidä kuitenkin mielessäsi, että esimerkiksi kulutusluottoja myöntävillä yhtiöillä on oikeus ilmoittaa maksuhäiriöstä suoraan luottotietorekisteriin maksun ollessa yli 60 päivää myöhässä. Tästä syystä esimerkiksi pikavippien, luottokorttien sekä osamaksujen maksaminen ajallaan on ensiluokkaisen tärkeää maksuhäiriömerkinnän välttämiseksi. Maksuhäiriömerkinnältä vältyt pitämällä taloutesi tasapainossa, eli tulot ja menot sopivassa suhteessa toisiinsa ja säästämällä rahaa esimerkiksi puskurirahastoon, joka tasapainottaa talouttasi yllättävissä tilanteissa. Maksuhäiriömerkintä voi näkyä Suomen Asiakastieto Oy:n tai Bisnode Oy:n ylläpitämissä luottotietorekistereissä. Huomioithan, että merkintä voi näkyä joko molemmissa tai vain toisessa edellämainituista rekistereistä. Omien luottotietojen tarkistaminen onnistuu helposti luottotietorekisterien nettisivuilla, ja omien tietojen tarkastaminen onnistuu maksutta kerran 12 kuukaudessa. Useammin tapahtuvista tarkastuksista peritään maksu, joka on Bisnodella 9,90€ ja Suomen Asiakastiedolla 19,95€. Luottotiedoissasi näkyvä maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa esimerkiksi puhelinliittymän ja vakuutusten saamista, asunnon vuokraamista sekä kulutusluottojen saamista. Maksuhäiriömerkintä näkyy tiedoissasi tyypillisesti 2-3 vuoden ajan, mutta voit nopeuttaa luottotietojen palautumisen prosessia maksamalla velan pois nopeammalla aikataululla.

Hae lainaa