Käänteinen asuntolaina

Käänteinen asuntolaina rantautui Suomeen vuonna 2003 Hypoteekkiyhdistyksen tuomana. Lainaa on luultu samanlaiseksi sopimukseksi kuin käänteinen asuntokauppa, jossa pankki ostaa asunnon ja omistaja jää asuntoon asumaan vuokralla.

Lainan suuruus
{{ computedAmount }}
{{ currency(minAmount) }}
{{ currency(maxAmount) }}
Etunimi ei voi olla tyhjä.
Sukunimi ei voi olla tyhjä.
{{ errors.puhelin }} Virheellinen puhelinnumero. Täytä puhelinnumero ilman maakoodia.
{{ errors.email }} Virheellinen sähköpostiosoite. Tarkista, että sähköpostiosoitteesi on oikein täytetty.
{{ item }}
Lainan hakeminen on maksutonta eikä se sido mihinkään.

Käänteinen asuntolaina on erilainen. Se on kertalyhenteinen laina, jossa vakuutena on oma koti mutta omistaja saa asua kodissaan, jos haluaa. Lainanantajilla on käänteiselle asuntolainalle eri nimiä kuten esimerkiksi asuntojousto tai kotilaina. Pankki antaa lainaa enintään 50-75% asunnon sen hetkisestä markkina arvosta, tämän summan saa yhdessä erässä tai pienemmissä erissä. Keskimäärin laina-aika kestää 10-20 vuotta.

Laina-aikana maksetaan vain korot ja laina-ajan päätyttyä käänteisen asuntolainan voi maksaa pois, laina-aikaa voi jatkaa, jos asunnolla on vakuusarvoa jäljellä tai lainan ehtoja muutetaan ja laina lyhennetään erissä. Korot voi myös lisätä loppusummaan, eli käänteisen asuntolainan voi maksaa kokonaisuudessaan vasta laina-ajan umpeuduttua. Lainan maksaminen tapahtuu yleisesti yhdessä erässä, tämän voi maksaa säästöistä tai asunnon myynnin jälkeisillä tuloilla. Asunnon voi myös myydä pois ennen laina-ajan päätymistä tai laittaa vuokralle, jos asukas haluaa muuttaa esimerkiksi palvelutaloon. Käänteisen asuntolainan maksaminen voi myös jäädä perikunnalle, jos omistaja menehtyy ennen laina-ajan loppumista. Laina maksetaan asunnon myymisen jälkeen, jos perikunta haluaa pitää asunnon lainan siirtyy heille ja maksusuunnitelma täytyy muokata pankin kanssa.

1. Täytä hakemus
Aloita täyttämällä pyydetyt tiedot. Nopeimmillaan tämä vie vain minuutin.
2. Kilpailutamme pankit puolestasi
Kilpailutamme puolestasi yli 30 eri lainantarjoajaa. Nopeasti ja ilmaiseksi. Hakemus ei sido sinua mihinkään.
3. Valitse paras
Saat henkilökohtaiset lainatarjouksesi 24h sisällä, ensimmäiset jo minuutin sisällä. Sinä valitset itsellesi sopivimman!

Miksi käänteinen asuntolaina kannattaa?

Käänteisen asuntolainan ottamista kannattaa miettiä silloin kuin haluaa hyödyntää asuntovarallisuutta, jota on kertynyt. Laina on tapa lunastaa asuntovarallisuutta käyttörahaksi ja myös antaa omistajalle mahdollisuuden jäädä omaan kotiinsa asumaan. Kertynyttä asuntovarallisuutta voi käyttää esimerkiksi remontin rahoittamiseen. Jos taloyhtiöön on tulossa suuri remontti kuten putkiremontti, käänteistä asuntolainaa voisi käyttää yhtiölainan pois maksamiseen, jolloin olisi mahdollista maksaa kuukausittain pienempiä kuluja ja omistaja pystyisi pitämään ja asumaan omassa asunnossa.

Lainaa voi myös käyttää lisätuloina eläkkeen tukemiseksi, se voi kattaa suurempia kuluja kuten esimerkiksi terveydenhuoltoon meneviä maksuja. Käänteisen asuntolainan rahoja on myös käytetty kustantamaan isompia eläkesuunnitelmia kuten matkustelua tai uuden asunnon ostamista.

 

Kenelle käänteinen asuntolaina on suunnattu?

Käänteisiä asuntolainoja on suunnattu enimmäkseen eläkkeellä oleville, lainaa käytettään yleensä eläkkeen tukena ja tapana ylläpitää elintasoa, jota pieni eläke ei muuten sallisi. Käänteisen asuntolainan hankkimisen idea voi tulla juuri lapsilta, jotka haluavat helpottaa vanhempiensa eläkeikää. Laina sopii parhaiten niille, jotka ovat jo maksaneet asuntolainansa kokonaan pois ja joille oma asunto on ainoa varallisuus. Jos haluaa jäädä omaan asuntoon asumaan, eikä halua sitä myydä pois mutta suurempia menoja löytyy, käänteinen asuntolaina voi olla mahdollinen tapa kustantaa näitä menoja.

Asunto on vakuutena käänteisessä asuntolainassa, jonka takia asunnon kunto ja sijainti ovat tärkeitä. Keskeisellä sijainnilla, kuten pääkaupunkiseudulla ja kasvukeskuksissa, olevat asunnot, jotka ovat hyväkuntoisia ovat yleisiä lainan saajia. Kerrostalo- ja rivitaloasunnot ovat etusijalla lainan saajiksi. Sijainti voi myös vaikuttaa lainan suuruuteen, esimerkiksi kaupunkiasunnot voivat saada enemmän kuin 50% asunnon arvosta lainaksi ja muualla Suomessa, lainan määrä voi pysyä 50% kohdalla.

Omakotitalojen omistajat ovat myös mahdollisia käänteisen asuntolainan saajia. Niihin pätee samat kriteerit kuin kerrostalo- ja rivitaloasuntoihin, eli kunto ja sijainti. Kaikki pankit eivät kuitenkaan myönnä omakotitaloille käänteistä asuntolainaa sen takia, että omakotitalojen arviointiprosessi on vaikeampaa. Tämän takia lainoja myönnetään enimmäkseen juuri asunnoille, joilla on paras mahdollinen arvo sijainnin ja kunnon takia.

 

Onko lainassa riskitekijöitä?

Riskeihin käänteisissä asuntolainoissa kuuluu asunnon tai talon arvon laskeminen laina-aikana. Laina-ajan loppumisen jälkeen, laina-aikaa ei aina pysty pidentämään, jos asunnon arvo on laskenut niin paljon, että se ei enää riitä vakuudeksi. Jos näin käy, käänteisen asuntolainan antavan pankin kanssa keskustellaan vaihtoehdoista lainan maksamisesta takaisin. Toinen riski käänteisessä asuntolainassa voi olla, että lainarahoja ei käytettä maltillisesti. Tämän takia lainaa kannattaa myös nostaa pienemmissä erissä, jos tämä on mahdollista lainaehdoissa.

Lainan myöntämisessä voi kestää monta viikkoa tai joskus kuukausia, tämän jakson aikana pankki voi varmistaa, että vakuusasunto ja asiakkaan varallisuus ovat perusteellisesti tarkistettu, ehdot ovat selitetty selkeästi, ja että lainanottajalle ei olisi välitöntä riskiä. Lainanottajan mukana kannattaa aina olla luottohenkilö (perheenjäsen tai juristi), joka myös ymmärtää lainan ehdot.

 

Muista nämä asiat käänteisen asuntolainan kilpailutuksessa

Pankeissa tarjotaan käänteisiä asuntolainoja eri nimillä ja ehdoilla. Laina-ajan pituus on yksi asia, joka voi vaihdella lainanantajien välillä. Esimerkiksi on pankkeja, jotka mahdollistaa sen, että laina uusiutuu automaattisesti laina-ajan loputtua vaikka asunnon arvo olisi laskenut. Tämä kannattaa tarkistaa ennen kuin valitsee lainan, koska asunnon arvon lasku voi olla riskitekijä joillekin lainanantajille.

Lainan koronmaksu ja prosenttimäärä ovat toinen asia, jotka vaihtelevat pankkien lainaehdoissa. Myös lainan nostamisessa voi olla eri käytäntöjä eri pankeissa, joissakin pankeissa nostetaan lainaa yhdessä erässä, jolloin korot koko lainasta pitää maksaa heti. Jos lainan saa osissa on koronmaksutkin pienemmät. Lainoja voidaan kohdentaa erilaisiin tarpeisiin kuten remontteihin tai kulutukseen. Tämän takia perusteellinen kilpailutus lainanantajien välillä on tärkeää. Ehtoja ja käytäntöjä kannattaa vertailla, että varmasti valitsee oikean käänteisen asuntolainan itselleen ja omiin tarpeisiin.

Hae lainaa